صنعت چیست؟
افراد زیادی این تصور را دارند که صنعت شامل تولید کالا ها به صورت دسته جمعی می باشد اما این تعریف تنها بخشی از صنعت را نشان می دهد زیرا صنعت شامل انواع فعالیت های تجاری دیگر هم می باشد به طور مثال حمل و نقل ،کشاورزی ،پزشکی، ساخت و ساز و غیره شامل فعالیت های صنایع مختلف می باشد. به طور کلی صنعت به مجموعه ای از موسسات یا سازمان ها گفته می شود که کالا یا خدمات را توزیع یا عرضه می نمایند. برای تعریف صنعت دیدگاه های مختلفی وجود دارد و از نظر عرفی دو دیدگاه را نام می بریم. گروهی از افراد صنعت را شامل عرضه کالا یا ارائه خدمات می دانند که این موارد در مقیاس بزرگ بوده و می تواند شامل انواع خدمات و تولید کالا های مختلف به صورت گسترده باشد. از نظر برخی از افراد نیز صنعت شامل تولید کالا ها به صورت گسترده است بنابراین این افراد ، خدمات را در صنعت به حساب نمی آورند و فقط فعالیت های تولیدی را در صنعت می دانند بنابراین آنچه که واضح هست دو دیدگاه مختلفی است که هر دو جنبه اقتصادی داشته و صنعت را به عنوان ارز در بازار میدانند که در مقیاس بزرگ باید انجام گیرد بدین ترتیب می توان کارخانه هایی که تعداد زیادی از کالا ها را به تولید می رسانKد را جزئی از صنعت شمرد اما به طور مثال مجموعه کوچکتر مانند رستورانی که بسته بندی سالاد را انجام می دهد جزء صنعت نمی باشد. بر همین اساس ، این مفاهیم معرفی نمی تواند تعریف کاملی درباره صنعت به ما ارائه کند و در مطالعات تخصصی نمی گنجد.
معنی صنعت از نظر مایکل پورتر
مایکل پورتر یکی از افراد سرشناسی است که مدیریت کسب و کار را می داند و دارای دکترای اقتصاد می باشد و از نظر این فرد صنعت شامل گروهی از بنگاههای تجاری است که نیاز های مشترکی از مشتریان را برطرف می نماید و به نوعی محصولات و خدماتشان می تواند جایگزین یکدیگر باشند. پورتر میگوید که محصول یا خدمت که در یک صنعت قرار می گیرند با توجه به نیازهای مشترک باید باشند و بتوان آنها را جایگزین یکدیگر نمود. به طور مثال فروش کباب برای رفع گشنگی بوده و می توان فروش پیتزا را جایگزین آن نمود. اما نکتهای که در این تعریف وجود دارد این است که کسی که می خواهد خاویار را تهیه کند ، به جای آن اسفناج را نخواهد خرید و در نتیجه این تعریف را می توان بخشی از یک صنعت دانست.همچنین فعالیت هایی هستند که تنها یک صنعت را پوشش نمی دهند و می توان آن ها را در چندین صنعت قرار داد به طور مثال شرکت سامسونگ را در نظر بگیرید که هم لوازم الکتریکی را به تولید می رساند و هم فعالیتش در حوزه کشتی سازی می باشد.
متداول ترین روش دسته بندی صنایع
یکی از دسته بندی صنایع با توجه به سکتور های اقتصادی می باشد بنابراین در این دسته بندی فعالیت های اقتصادی در نظر گرفته می شود و این طبقه بندی بر اساس نوع فعالیت اقتصادی تعریف می گردد. در این نوع تعریف می توانیم بر اساس فعالیت دسته بندی را انجام دهیم. به طور مثال فعالیت هایی که در زمینه استخراج مواد اولیه هستند در یک دسته قرار می گیرند و به همین ترتیب فعالیت های مشابه را می توان در دسته بندی های مختلف قرار داد. دسته بندی شامل مواد خام ،ساخت ،خدمات ،خدمات مبتنی بر اطلاعات و خدمات انسانی می باشد. در این دسته بندی مواد خام که بخش اول را تشکیل میدهد شامل استخراج انواع موادی از قبیل سنگ آهن، زغال سنگ و غیره می باشد همچنین مواد خام اولیه برای انواع تولیدات مانند درختان ،ماهیگیری ،حیوانات و غیره در این دسته بندی قرار می گیرد . بخش دوم شامل ساخت است که به معنای ساخت محصول بوده و تولید مواد بر اساس فرایند های فیزیکی و شیمیایی است به طور مثال فعالیت هایی از قبیل ساخت موبایل، ساخت خودرو، کشتی سازی و غیره از این دسته بندی قرار می گیرد. بخش سوم از دسته بندی اقتصادی و صنعت شامل خدمات است که می تواند فعالیت هایی مانند عمده فروشی ،خرده فروشی و خدمات مالی، گردشگری ،درمانی و غیره را در بر گیرد. بخش چهارم خدمات مبتنی بر اطلاعات است که در این فعالیت ها با توجه به رشد توسعه و انتقال دانش و فعالیت هایی انجام می گیرد که شامل آموزش ، مشاوره و برنامه ریزی های مالی و غیره است.در بخش ۵ یا خدمات انسانی ،فعالیت افراد مورد توجه قرار گرفته شده و مدیران، مسئولان، پلیس، آتش نشان و غیره جزء این دسته بندی قرار می گیرند که ممکن است این خدمات به شکل مستقیم به منظور اهداف اقتصادی انجام نگیرد.
کسب و کار ها در یک صنعت
صنایع مختلف شامل کسب و کار های مختلفی هستند که این مشاغل در هدف شباهت زیادی به هم دارند به طور مثال در صنعت مواد غذایی ، تمامی فعالیت ها در جهت تولید و بسته بندی و عرضه ی مواد غذایی بوده و بستر کاری یکی می باشد حال شاید کسب و کار های بسیار زیادی در این صنعت قرار گیرند اما همگی در حوزه ی مواد غذایی می باشند و با هم در ارتباط هستند. شناخت صنایع بسیار مهم بوده و می تواند در جهت شناخت کسب و کار ها کمک کننده باشد. همان طور که گفته شد صنعت علاوه بر تولیدات شامل خدمات می باشد و تنها عرضه ی محصول صنعت شناخته نمی شود برخی از مشاغل خدمات ارائه می کنند که در صنعت قرار می یگرند به طور مثال پزشکان محصولی را به شما نمی فروشند و خدمات پزشکی را ارائه می کنند بنابراین در صنعت پزشکی قرار می گیرند. بنابارین در این مقاله به صنعت اشاره کردیم و کاربرد آن را دانستیم همچنین چندین تعریف از صنعت گفته شد که مکمل یکدیگر می باشند. شناخت صنایع به افراد در جهت انتخاب شغل مورد نظر نیز کمک خواهد کرد تا بدانند در چه حوزه ای می خواهند فعالیت داشته باشند زیرا در یک صنایع مشاغل مختلف با یکدیگر در ارتباط هستند و به نوعی تکمیل کننده ی هم می باشند.